2013. december 31., kedd

Tóváros Mestere

A Hobbit: Smaug Pusztasága c. filmben Stephen Fry (angol színész) alakítja Tóváros Urát/Mesterét. Ő a polgármestere annak az Esgarothnak, amit Smaug pusztít el (harmadik filmben). Alapvető jellemvonása a kapzsiság, pozíciójára intelligenciája és karizmája teszi alkalmassá.

Tolkien leírása róla: " Nem nagyon érdekelték a régi dalok, mert csak a kereskedelemmel, díjakkal, árukkal és arannyal foglalkozott, ennek köszönhette a pozícióját. Többet gondolkodott, mint beszélt, hacsak nem akkor, amikor hangosan kiabált az embereknek, hogy hozzanak neki élelmet és tüzet."


Master of Lake Town 

Fry elárulta, hogy nem csak groteszk külsőt kapott, hanem undorító jeleneteket is, ahol például herét eszik. Azt is mondta, hogy ő nem olvasta a Hobbitot, ezért így nyilatkozott: " Úgy nézek ki, mintha össze keverték volna a karakteremet Quimby polgármesterrel (a Simpson családból) és Adam Westettel a Family Guyból."
                                                               
Egy festmény a "mesterről"
A Hobbit c. könyvben Tolkien nem adott neki rendes nevet. A harmadkorban uralkodott 2920 és 2941 között. Mikor elkezdte az irányítását Tóvárosnak, harminc éves volt. Mikor az Öt Sereg Csatája bekövetkezik, akkor lesz ötven éves. Nagyon kapcsolatot ápol Thranduil királlyal, hiszen egymás boraival kereskednek. Mikor a törpök megérkeztek Tóvárosba, ő nagylelkűen segített nekik, adott élelmet, fegyvert. Amikor a törpök visszaszerezték Erebort, ő is kapott a kincsből, de kapzsisága miatt 2941-be meghalt.
Stephen Fry nem csak a hobbit második részében, hanem a harmadikban is szerepet kap. A Hobbit filmekben van egy cselédje, Alfrid. Ő nem szerepelt J.R.R. Tolkien könyvében.

Tóváros polgármestere és Alfrid, a cselédje 


Facebookos oldalunk: A Gyűrűk Ura Magyarország

forrás: lotrwiki

2013. december 30., hétfő

Bakacsinerdő és Sindarin tündéi: Tauriel, Thranduil, Legolas és Oropher

Sokak számára Tauriel okozta a legnagyobb meglepetést A Hobbit- Smaug pusztasága c. filmben. Aki olvasta a könyvet tudja, hogy bizony semmilyen tündenőről nincs említés. Nos, ez a poszt arra szolgál, hogy jobban megérthessük az ő jelenlétét a filmben, emellett pedig betekintést nyerhetünk Thranduil származásáról is.

Tauriel szerepel A Hobbit könyvben?




Nem, Tauriel egy Peter Jackson által kitalált karakter, amely kifejezetten az ő filmadaptációjára készült; pont úgy, mint számos más karakter akár A Gyűrűk Ura, akár A Hobbit filmekben. Ez egy természetes és megszokott része a filmadaptációknak, hogy hozzáadnak, törölnek vagy éppen megváltoztatnak egy karaktert. Azonban akik a könyvet olvasták sokszor kifogásolják a változtatásokat, amelyeket a filmkészítők csinálnak.




A filmnéző közönségnek -A Hobbit- Smaug pusztaságában- Taurielt (akinek a neve azt jelenti: Erdő Lánya) úgy mutatják be, mint egy eredeti, "őslakos" erdei tünde, aki magasra emelkedett a szolgálataiban és elnyerte az északi bakacsinerdei erdőtündék királyának, Thranduilnak a bizalmát. A filmben úgy tűnik, hogy elnyerte az uralkodó tekintélyét is.



Van egy beszélgetés Thranduil és Tauriel között a filmben; Thranduil sejteti a tündenővel, hogy ő soha nem engedné Legolasnak, hogy egy egyszerű erdei tünde legyen a felesége. J. R. R. Tolkien különböző írásaiban úgy olvashatunk Thranduilról, mint egy sindarini nyelvet beszélő tünde (az egyik legnemesebb tündenyelv), aki a Másodkorban keletre vándorolt pár követőjével, hogy elfoglalja az apja által létrehozott királyságot.



A Befejezetlen mesék c. könyvben  Númenorról (ötágú csillagformájú sziget) és Középföldéről is olvashatunk. Christopfer Tolkien nyilvánosságra hozott néhány tanulmányt, amelyeket az apja írt, amelyekben további részleteket közöl a bakacsinerdei tündekirályról és a lothlórieni (tünde lakta erdő Középföldén) tündekirályról. Ezekben a magántanulmányokban kiderül, hogy Oropher (Thranduil apja, Legolas nagyapja) egy igazi "kalandor" volt, aki létrehozott egy királyságot, a déli Zölderdőt, más néven a Bakacsinerdőt. 



Facebook oldalunk: A Gyűrűk Ura Magyarország 

Forrás: theonering.net