2014. június 17., kedd

Idő & távolság grafikon- A Hobbit és a Gyűrűk Ura alapján

Mindannyian tudjuk, hogy a Gyűrűk Ura és a Hobbit hőseinek rengeteget kellett menniük- legyen szó az Egy Gyűrű megsemmisítéséről vagy a Magányos Hegy visszafoglalásáról. Azonban pontos számokat eddig nem tudtunk, azonban most itt vannak a meglepő adatok.


Az adatok és az események a könyvek alapján készültek el. Csak az odautat jelöli a grafikon, csak ez van beleszámítva minden értékbe. 
A sárgás szín mindig Bilbót jelöli, a pirosas pedig Frodót. Azért csak a főhős hobbitokat vettük alapul, hiszen gyakran külön utakon jár a Társaság illetve a Szövetség.
A képen csak a fontosabb események vannak rajta egy képpel, a távolság és az időpont adataival, valamint egy rövid összefoglaló az eseményekről. Azonban a posztban részletesebben leírunk mindent. Bilbóval kezdünk, majd Frodó kalandoz utazását írjuk le.

Bilbó útja:

  • Minden a harmadkori 2941. április 25-én kezdődött, amikor egy átlagos napon Gandalf, a mágus bekopogott Zsákos Bilbóhoz, hogy részt vegyen egy kalandban. Egy napra rá, április 26-án érkezik meg Tölgypajzsos Thorin és Társasága. Gandalf átnyújtja Thorinnak nagyapja térképét és Erebor kulcsát. A törpökben megbizonyosodott a kérdés: vissza kell foglalni a Magányos Hegyet. Ehhez azonban egy betörő kell, a Mágus Bilbót választotta. 
  • 33 napnyi menetelés után (áthaladva Breen, a Nagy Keleti Úton) a Társaság 2941. május 29-én szembekerül a 3 trollal: Albival, Vilivel és Tomával. Gandalf pedig eltűnik. A trollok kis híján megeszik a törpöket és Bilbót, azonban a hobbit addig húzza az időt, ameddig Gandalf vissza nem érkezik. A mágus május 30-án néz vissza, fényt enged rájuk, így ők kővé dermednek. Így a Társaság folytathatja az útját a Nagy Keleti Úton.
  • A küldetés 40. napján érkeznek meg az utolsó meghitt otthonba, Völgyzugolyba. Habár nem volt beletervezve ez a kitérő a küldetésbe, Gandalf erre vezette a törpöket, Thorin kifejezetten nem örül ennek. A tündéknél viszonylag hosszú ideig, 27 napig időznek. A 67. napon olvassa el Elrond a térképen elrejtett holdrúnákat, ezzel pedig egy biztos utat mutatva a vendégeinek. A Társaság rögtön másnap elhagyja Völgyzugolyt. 
  • A Társaság 15 napig bolyong a Ködhegységen keresztül, amikor 2941. július 16-án szemtanúi lesznek, amikor a hegység életre kel, kőóriásokká alakul át és csatáznak a viharban. Egy barlangban éjszakáznak, ami a goblinoké és elfogják a Társaságot. A Goblin király elé viszik őket, Bilbó azonban lemaradva másfelé veszi az irányt, azonban az ismeretlen helyen eltéved és leesik a sötétbe.
  • 2941. július 18-a egy olyan nap, ami rettentő nagy fordulatot hoz Bilbó életébe. Megtalálja a goblin alagutakban az Egy Gyűrűt. Ekkor még nem is sejti, hogy nem csak az ő, de egész Középfölde jövőjét nagyban befolyásolja ez a Gyűrű. Ezen kívül ezen a napon találkozik Gollammal is, akivel találós kérdéses játékot játszik. Habár Bilbó és a törpök Gandalffal másképp szöknek meg, találkoznak a Ködhegység nyugati oldalánál és folytatják útjukat.
  • A Társaság még egy napja sem menetel nyugodtan, amikor 2941. július 19-én megtámadják őket a vargok és a goblinok. A sasok mentik meg őket, akik a Sasfészekbe viszik a Társaságot. (Első film vége)
  • A 89. napon, 2941. július 20-án Gandalf találkozik Beornnal és megbeszéli vele, hogy náluk maradhatnak egy kis időre. Két napig élvezték Beorn vendégszeretetét, majd északra mentek.
  • 2941. július 25-én a Társaság elérkezett Bakacsinerdő nyugati kapujához. Itt Gandalf leválik, így a törpök és Bilbó a mágus nélkül folytatják útjukat. Már 24 napja járják a bakacsinerdei ösvényeket, amikor áthaladnak az Elvarázsolt folyón, ahova Bombur belesik és mély álomba zuhan. 6 nap múlva ébred fel, és elmeséli azt, amit álmában látott. A Társaság letér az ösvényről.
  • 2941. augusztus 23-án megtámadják a törpöket a pókok, Bilbó azonban kiszabadítja őket. Az erdőtündék elfogják őket és Thranduil termeibe viszik a Társaságot. Itt összesen 27 napon keresztül tartózkodnak, amikor 2941. szeptember 21-én Bilbó kiszabadítja a törpöket Thranduil börtöneiből és hordókkal menekülnek el.
  • A Társaság megérkezik 2941. szeptember 22-én Tóvárosba. Itt 16 napig tartózkodtak, majd 2941. október 9-én csónakkal utaznak tovább a Magányos Hegyhez.
  • Végül 2941. október 13-án érkeznek meg a Magányos Hegyhez.

Frodó útja:

  • A harmadkori 3018. szeptember 23-án ünnepeli Bilbó 111. születésnapját. Amikor ujjára húzza a gyűrűt nagy meglepetésre eltűnik. Gandalfnak ez szemet szúr, elmegy Zsáklakba, hogy megnézze mi folyik ott. Megtalálja az Egy Gyűrűt és azt Frodóra bízza, hogy vigye el Völgyzugolyba. Időközben Samu, Trufa és Pippin is csatlakoznak. Gandalf Szarumánhoz megy. A Mágus megbeszéli a hobbitokkal, hogy a Pajkos Póniban találkoznak. A Megyébe éjszaka nazgulok érkeznek.
  • 3018. szeptember 26-án a négy hobbit Tom Bombadilhoz érkezik, itt két éjszakát töltenek el. Csak egy éjszakát akartak, de a heves vihar miatt kénytelenek tovább maradni. Frodó itt használja először a Gyűrűt.

  • 3018. szeptember 29-én érkeznek meg Breebe, ahol a Pajkos Póniban töltik az estét. Ez a találkozóhely Gandalffal. A nazgulok felkutatják a szobáikat, azonban csak párnákat találnak. A négy hobbit és a kósza továbbhaladnak.
  • A négy hobbit és Aragorn 3018. október 6-án éppen a Széltetőn tartózkodik, amikor megtámadják őket a gyűrűlidércek. Frodót leszúrják egy morgul pengével, ami a Boszorkánykirályé. Frodó komolyan megsérül, de folytatják az utat Völgyzugolyba.

  • 12 napig mennek, amikor 3018. október 21-én megérkeznek Völgyzugolyba. Frodó sebét meggyógyítják a tündék. 66 napig maradnak a tündéknél. Elrond, Frodó tiszteletére egy ünnepséget tart, ahol Frodó találkozik Gandalffal és Bilbóval. 3018. október 25-én ül össze Völgyzugolyban a tanács, amely eldönti, hogy a Gyűrűt meg kell semmisíteni. 3018. december 18-án alapul meg a Gyűrű Szövetsége.

  • 3019. január 16-án Lothlórien erdőjén haladnak keresztül, majd 28 napon keresztül itt tartózkodnak.
  • 3019. február 26-án esik szét a Gyűrű Szövetsége, ugyanis északról Uruk-Hai támadás éri őket, Boromir elesik, Trufa és Pippin fogságba esnek.
  • 3019. március 1-jén, Frodó, Samu és Gollam elérik a Holtlápot. Frodó beleesik a mocsárba, ahonnan Gollam menti meg. 
  • 3019. március 25-én pusztítja el a két hobbit, Frodó és Samu a Gyűrűt, ezzel pedig Szauron is elesik. Gollam az Egy Gyűrű után ugrik a lávába, így a "drágaságával" pusztul.

A blog hivatalos Facebook oldala: A Gyűrűk Ura Magyarország







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése