2013. december 30., hétfő

Bakacsinerdő és Sindarin tündéi: Tauriel, Thranduil, Legolas és Oropher

Sokak számára Tauriel okozta a legnagyobb meglepetést A Hobbit- Smaug pusztasága c. filmben. Aki olvasta a könyvet tudja, hogy bizony semmilyen tündenőről nincs említés. Nos, ez a poszt arra szolgál, hogy jobban megérthessük az ő jelenlétét a filmben, emellett pedig betekintést nyerhetünk Thranduil származásáról is.

Tauriel szerepel A Hobbit könyvben?




Nem, Tauriel egy Peter Jackson által kitalált karakter, amely kifejezetten az ő filmadaptációjára készült; pont úgy, mint számos más karakter akár A Gyűrűk Ura, akár A Hobbit filmekben. Ez egy természetes és megszokott része a filmadaptációknak, hogy hozzáadnak, törölnek vagy éppen megváltoztatnak egy karaktert. Azonban akik a könyvet olvasták sokszor kifogásolják a változtatásokat, amelyeket a filmkészítők csinálnak.




A filmnéző közönségnek -A Hobbit- Smaug pusztaságában- Taurielt (akinek a neve azt jelenti: Erdő Lánya) úgy mutatják be, mint egy eredeti, "őslakos" erdei tünde, aki magasra emelkedett a szolgálataiban és elnyerte az északi bakacsinerdei erdőtündék királyának, Thranduilnak a bizalmát. A filmben úgy tűnik, hogy elnyerte az uralkodó tekintélyét is.



Van egy beszélgetés Thranduil és Tauriel között a filmben; Thranduil sejteti a tündenővel, hogy ő soha nem engedné Legolasnak, hogy egy egyszerű erdei tünde legyen a felesége. J. R. R. Tolkien különböző írásaiban úgy olvashatunk Thranduilról, mint egy sindarini nyelvet beszélő tünde (az egyik legnemesebb tündenyelv), aki a Másodkorban keletre vándorolt pár követőjével, hogy elfoglalja az apja által létrehozott királyságot.



A Befejezetlen mesék c. könyvben  Númenorról (ötágú csillagformájú sziget) és Középföldéről is olvashatunk. Christopfer Tolkien nyilvánosságra hozott néhány tanulmányt, amelyeket az apja írt, amelyekben további részleteket közöl a bakacsinerdei tündekirályról és a lothlórieni (tünde lakta erdő Középföldén) tündekirályról. Ezekben a magántanulmányokban kiderül, hogy Oropher (Thranduil apja, Legolas nagyapja) egy igazi "kalandor" volt, aki létrehozott egy királyságot, a déli Zölderdőt, más néven a Bakacsinerdőt. 



Facebook oldalunk: A Gyűrűk Ura Magyarország 

Forrás: theonering.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése