2013. július 29., hétfő

Vége az utolsó forgatási napnak

Július 25-26 nagy nap volt a Hobbit és a Gyűrűk Ura rajongók számára, ugyanis ekkor volt az utolsó forgatási nap. Peter Jackson pedig úgy döntött, hogy megörökíti az utolsó napot!

Felkészülünk a forgatásra
A mai nem átlagos nap, mivel ez az utolsó forgatási napunk! Megpróbálok frissíteni annyit, amennyit csak tudok. A harmadik film jeleneteit fogjuk a mai napon átadni nektek képek formájában, lehetőleg SPOLIER mentesen. Ezt, ami most történik, ti csak 2014. decemberében fogjátok látni.


Így néz ki a kilátás a szobánkból. Épphogy elmúlt reggel 7 óra. Gyorsan felöltözök, és arra gondolok - dolgozni megyek. Amikor forgatok, van egy furcsa babonám. Mégpedig az, hogy minél elegánsabb legyek. A tavalyi ComicConra vásároltam egy kék, és egy fehér inget.

A mai nap, szerintem fehér lesz.

Wellington pirkadatkor

Reggel nyolc óra van. Lelépünk otthonról. A lépcsőn vár a macskám, Mr Smudge, hogy elköszönjön tőlem. Állandóan ezt csinálja, és legtöbbször az ajtóban fogad mikor hazaérek.
Mr  Smudge



Nem mondanám, hogy a kedvenc napszakom. Amikor a stúdió felé veszem az irányt, kicsit ideges vagyok, és ez a nap sem kivétel. Mikor beérek, 100 ember várja tőlem, hogy megmondjam mivel kezdjünk, és hogy milyen objektíveket használjunk, és hány felvonásunk legyen, mire elérünk a forgatás végéig. Néha vannak terceim, de sokszor szárnyalok. Számomra az a jó, hogy az otthonok úgy 5 percre van a Stúdiótól.

Felkészülünk a forgatásra!

Stone Street Studio

Nemsokára forgatni kell. Van két kameránk, amelyeknek 16mm-es lencséjük van. Két monumentális felvételt készítünk az Öt Sereg Csatájáról a K helyszínen. Nehéz lesz itt képeket posztolni SPOILER mentesen, de azért megteszek mindent amit lehet! Videó blogos kameráink is vannak, szóval ti is látni fogjátok az itt történteket, persze részletesebben.

Van egy vágó egységünk, amely ma velünk egy huzamban forgat. Ezt az egységet Christian Rivers irányítja.

Az első néhány óra azzal telt el, hogy leforgattunk néhány kaszkadőr jelenetet, amelyekről azt hittük mindnyájan, hogy tegnap már végeztünk. Ezért sokáig dolgoztunk.

De a probléma valójában az, hogy nekünk az F helyszínen kéne lennünk, míg a vágóknak a K helyszínen kéne forgatniuk. De szükségünk van néhány órára a K helyszínen, és ha végeztünk, gyorsan átmegyünk az F helyszínre hogy ott forgassunk. Emiatt a vágó egység arra kényszerült, hogy az A helyszínen a "green screen" (zöld képernyő) előtt forgassanak, amíg mi kitakarítjuk a K-t és átadjuk nekik.

10:30 - Forgatás a"green screen" előtt Graham McTavishel és Christian Riversel.
Graham McTavish és Christian Rivers

Howard Shore
Az A helyszínre sietünk, hogy Graham és Christian megmagyarázzák, hogy Dwalin harcát miért a zöld képernyő előtt forgatják, és miért nem a mi szettünkben (pedig ez volt eltervezve). Graham egyszer csak elkezdte élezni a fejszéjét, és én csak annyit mondtam, hogy nézzék meg a legutóbbi facebook bejegyzésemet, és elhúztam. Ma reggel már 3 jelenetet leforgatunk a K helyszínen. Még 2 hátra van, s ezután átmegyünk az F helyszínre. Remélem, hogy az ebédszünet előtt! Az lehet, hogy egy hosszú éjszaka elé nézünk.

Zenei pillanatok Howard Shore-ral.
Dél van. Most átváltunk a K helyszínről az F-re, miközben lehetőséget kaptam, hogy bepillantsak Howard Shore szerzeményeibe. Ő New Yorkban van, és nagyon leköti őt a második rész zenéjének elkészítésében.

Ki kell találnunk mindent amit meg kell tenni az első lépéshez, hogy zenét szerezhessen. Itt arra gondolok, hogy hogyan kell hogy kezdődjön, hogyan kell végződnie, a pillanatok pontosítása, és persze a hangulata. Ez a dolgok rendje. Az időbeosztás szerint Howardnak 10 percnyi vágott felvétel szükséges minden héten. De mi ezen a héten csak három és fél percnyi anyagot csináltunk. Szerencsére nagyon szívélyes. De ez egyszer kétszer már megtörtént!

Mikor visszajövök a jövő héten a vágóhelyiségbe, akkor Howardra vízözönszerűen zúdul rá minden!

A következő két film zenéi nagyszerűek lesznek! Tavaly azért frusztráltak voltunk, mert visszatértünk néhány LOTR zenéhez - Völgyzugoly, a Megye, Galadriel, és Gollam és az Egy Gyűrű - ezt azért csináltam, mert azt akartam, hogy a Hobbit Trilógia nagyjából olyan legyen designilag, történetileg és zeneileg mint a Gyűrűk Ura Trilógia, vagyis ez egy "váratlan utazás" volt felidézni ami régen volt.

De ezúttal most minden új lesz, kivéve néhány Gyűrűs pillanattól. Ott van Beorn, Bakacsinerdő, az Erdei Birodalom, Bard, és az ő Tóvárosa, na meg a sárkány Smaug. Ezek a dolgok arra ösztönözték Howardot, hogy új témájú zenéket kreáljon. És ezt meg is fogja tenni.

De mostanra már be is fejeztük a tegnapi munkákat, és nekiállunk a mai megmaradt jeleneteknek.
Most viszont jobb lenne ha gyorsan visszamennék a szettbe, mert ha Caro leszid...

Nagy Richard, kicsi Richard, és közepes Richard.
Nagy Thorin, kicsi Thorin, közepes Thorin
Délután 2 óra. Éppen ebédszünetünk van, az első felvétellel az F helyszínen végeztünk. Kicsit elrémít, hogy még mennyi van hátra. Nem nagyon akarok erre gondolni, de olyan 7-8 felvonás van még hátra. A vágó egység a K szetthez mennek, ahol az ebéd után nekilátnak a munkának. Gyorsan megkértem a különböző nagyságú Thorinokat, hogy pózoljanak nekem egyet, mielőtt ebédelni mennék. A jobb oldali Richard Armitage, a másik kettő nem. Azt döntsétek el ti...de a középső, egy kicsit pszichopata. Már nagyon várom, hogy az új filmeket az elkövetkező években mindenki lássa. A forgatás most megy tovább. Tovább kell dolgoznunk, nincs megállás.


Christian Rivers
Christian Rivers
Jelenleg Andy Serkissel van elfoglalva, aki ebben a pillanatban épp majmot alakít.

Mikor a Bad Teste-vel végeztem 1986-ban, akkor egy 13 éves fiú küldött nekem egy rajongói levelet. Ebben a levélben sárkányok, és varázslók voltak rajzolva. Ez tényleg egy rajongói levél volt, ezért nyomban írtam is neki vissza.

Egy ideig agyhalott lettem, az iskolás srác pedig pár évet "öregedett". De csatlakozott hozzánk mint az én storyboard művészem. A King Kong filmemnek az animációs direktorává vált, és nyert egy Oscart. Jelenleg ő vezényeli a vágó egységet és privát elgondolása szerint fejleszti a projektet.

Ez természetesen Christian. Ez pedig azt is bebizonyítja, hogy a rajongók által kapott levelek megtérülnek.

Christian most Dwalint kapta a K helyszínen. Neki is többé-kevésbé annyi jelenete maradt hátra, mint nekünk.

Mi jelenleg Thorinnal vesszük fel az ő csatajeleneteit, ami a harmadik filmben fog szerepelni. Most fejezzük be a film végi jeleneteket. Azt hiszem hogy jól. Ez azért nem a leges legvége a filmnek. valójában ezt a jelenetet már leforgattuk 2 évvel ezelőtt. De az egy nehéz, és érzelmes pillanat volt a stábnak azon az estén. De  mi kitartunk az utolsó pillanatokig is!

Fél öt van. Ez a nap még fiatal.

Viszlát Dwalin!

Most fél nyolc van. A szívélyes Graham McTavish épp most fejezte be kiválóan az utolsó jelenetét! A fő egység és a Splinter(vágó) fej-fej mellet haladnak. Mind kettőnek 4 jelenete maradt hátra. Ez körülbelül három órát vesz igénybe, vagy többet. Amelyik egység előbb fejezi be a jeleneteket, az issza meg az összes sört. Pakoljunk...
Viszlát barátom! 
Egy dögös rendező, két kevésbé sexy törppel.


Filivel és Kilivel
Kilinek és Filinek (Deannek, és Aidannak) ez az első felvétele a mai napon! De a ők türelmesen várakoztak az ebédidő óta.










A Sátor.
Megint két új felvétel...Tán egy óra van még. Ez a hajlékunk. Ez az a sátor, ahol két és fél év alatt több időt töltöttem el, mint akárhol. Ezt a helyet megosztottam Victoriával, a forgatókönyv ellenőrünkkel, Jabezzel a szerkesztőnkkel, Sebbel az asszisztensemmel és Caroval, a producerünkkel. Őket fogom nektek most bemutatni.

A Sátor
Victoria: figyelt mindenre a forgatások alatt, akár egy sólyom, és nagyon sok jegyzetet készített, ezért minden felvételt amit forgattunk, egyszerűen meg tudom nézni évek múlva is. Továbbá nem követ el buta hibákat.

Jabez: és én megpróbáltuk megszerkeszteni a jelenetek menetét, amit én leforgattam. Egyes napokon azért nehéz volt, főleg mikor sok ötletünk volt. De megpróbáltuk a legjobbakat, és így előnyben voltunk a vágószobában.

Seb: nagyon finom teákat tud/tudott főzni mikor megkértem. Ez egy 6. érzék. A tea mindig ott volt...a szetteknél, a találkozókon, a hegyoldalnál, és hajnali háromkor.

Caro: mindig mindenre figyel. Ő az az ember, aki először tud meg mindent. Együtt dolgozunk a Heavenly Creature óta. Caro és Victoriaban az a közös, hogy ausztrálok...De ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor tökéletesek.

A nagy székem története: Egyfolytában egy kicsi fa rendezői székben ültem. Harry Knowles meglátogatott minket 2000. decemberében, a LOTR egyik utolsó forgatási hetében. Hát, nem lett volna szép ha Harry egy kicsike kis széket kapott volna. Ezért vettünk neki egy  használt, rozoga széket egy boltban, Harry tiszteletére.

Amikor Harry elment, és lezajlott a forgatás, kipróbáltam a széket. Mit is mondjak, kényelmes volt. Amikor a következő forgatás volt, Caro megújítatta, és meglepett vele. Azóta is ez a székem van.

Ez a nagyszerű sátor még mindig áll, köszönet a remek közegnek. Amikor kikukucskálok a csodálatos szettekre, elém tárulnak nagyon szép dolgok: folyópartok, hegyek, sötét alagutak és Hobbitfalva. Victoriával mindig azt mondjuk, hogy milyen klassz lenne, ha minden nap a sátor ajtajából lefényképeznénk a tájat. Nincs olyan két nap, amikor ugyan olyan lenne a kilátás.
Most már a nap vége felé, kezdünk elfáradni.

Egy közeli kép Richardról.

21 óra 21 perc van. Már nagyon a célba vagyunk! Tekintsétek meg 2014. decemberében a filmet! Még két felvétel van csak hátra. Thorinra figyel a vezető egység, Kili és Fili pedig a vágó egység kezében van.
Richard Armitage (THORIN)
















Az utolsó kép.

Mindenhol nagy monitorok, vezető egység. Kis képernyők jobbra lent. Ott vágják az anyagot. Fej- fej mellett. Megcsináltuk, leforgattuk az utolsó képkockákat is! Egy időben!

Az utolsó képek
Az idő: 22:32 - Ajjjajj..még 4 vagy 5 jelenet van hátra...Hoppá! Mégse...Kész! Miközben ezt írom nektek, már le is forgattuk! Richard egyszerűen elképesztő volt! A vágások majdnem készen vannak! Csupán csak percek kérdése. Most mosolygok, és boldog vagyok...de szomorú is! Hát, nagyon szomorú vagyok.








Éppen hajnali egy óra múlott: 01:08

Kimerítő nap volt a mai. 20 órát forgattunk...15 év Tolkiennel...771 napot forgattunk...Fáradtan hazaérek, és mi fogad?! A ház tele tinédzserekkel! Azt hiszem, ez egy hosszú éjszaka lesz!

Tele van  tinédzserrel a házam




Mr Smudge
Visszatértem Mr Smudge-hoz. Egy nagyon hosszú nap. Egy csodálatos nap. Köszönöm mindenkinek, aki velem tartott! Most pedig aludjunk egy kicsikét!



Forrás: Peter Jackson Hivatalos Facebook Oldala
Ha van kedvetek, akkor lájkoljátok a facebookos oldalunkat A Gyűrűk Ura Magyarország -ot.

2013. július 26., péntek

Megcsináltam a Hobbit MAGYAR poszterét

Elkészültem A Hobbit: Smaug Pusztasága MAGYAR poszterével. Hosszas napokat vett igénybe, de megérte fáradozni. Én elégedett vagyok a munkámmal. Megpróbáltam mindent a helyére tenni (itt gondolok az IMAX 3D , és a Real 3D LOGOjára). Egy kicsit sötétítettem a képet, mert az eredeti poszter szerintem kicsit világosra sikerült. A magyar premier DECEMEBR 12-ére van kiírva, ezért azt is megváltoztattam (egyébként 13). A képre ráírtam a blog nevét, és a FACEBOOK oldalunk nevét is.

A poszteren Bilbó látható, aki éppen szemügyre veszi a törpök egykori királyságát, Erebort. A második részben Thorin társasága folytatja útját a Magányos Hegy felé. Eljutnak az alakváltó Beornhoz is aki nem egy sima ember, hanem egy alakváltó medve. Ám a kalandjuk során betérnek a rettegett Bakacsinerdőbe, ahol összefutnak a tündék királyával Thranduillal, és annak lányával, Tauriellel. Később,  miután átvészelték magukat Mirkwoodon, betérnek Esgarothba, azaz Tóvárosba, ahol találkoznak Tóváros polgármesterével, és Barddal.

  A plakátra visszatérve. A cím a Smaug dúlta Suhatagra utal. A második részben tél lesz, bár ezt nem annyira tükrözi a poszter. A plakát tökéletesen mutatja be a film hangulatát. Az első filmhez képest, szerintem sokkal több akciót, és kevesebb erőltetett poént fogunk látni. Erebor romban, a törp szobrok omladoznak, az egykoron erős falak most rozoga állapotban. A kapuban pedig egy tűzfoszlány látható (ami persze Smaug által van). Ha valami kérdésetek lenne, küldjetek e-mailt a következő címekre: a.hobbit.trilogia@gmail.com vagy xx.felix.nagy@gmail.com
                                                                                                                   

A poszteren kívül csináltam egy borítóképet, ami talán Facebookra jó lehet. Előszeretettel csináltam, szóval nyugodtan töltsétek le! A fotó méretei: 843x403

Végül itt van a plakát HD minőségben, nyugodtan töltsétek le! A képe méretei: 1600x2370
A Hobbit: Smaug Pusztasága magyar plakát

2013. július 25., csütörtök

San Diego Comic-Con 2013

Minden évben megrendezik San Diego-ba a Comic-Cont, amely valójában egy rajongói találkozó. A rendezvény korábbi neve Golden State Comic Book Convention, majd San Diego Comic Book Convention volt. Általában 4 napig tart. A WETA WORKSHOP is készült a találkozóra. Pár kép a standjukról!
Hobbit pólók




Evangeline Lilly(jobbra), és egy rajongója!

Megy a munka

A három troll: Albi, Vili és Toma

A tündék hamarosan megérkeznek!


A WETA stand

Tauriel felszerelése

A Szürke "Gandalf"

Törp fegyverek

Radagast lába



Azog, a lepel alatt...MÉG!

Megy a meló

Az utolsó nap

A Hobbit: Smaug Psuztasága Krónikák. Az alig 270 oldalas könyvben 1000 rajz található!

Toma

Tauriel

KILI


A Barna Radagast, és Szürke Gandalf

Lelkes rajongók


Azog, a pusztító

Azog, a gundabadi ork terrorizálja az embereket a Comic-Con-on

Thorin kardja, avagy az Orkrist

Richard Taylor, és a FAN-ok

2013. július 20., szombat

Makay Sándort Bilbó magyar hangjának A hobbit filmekben!

Egy fanatikus rajongó, Aradi Gergely nemrég ilyen üzenetet küldött Facebookos honlapunkra(A Gyűrűk Ura Magyarország): Sziasztok! Most indítottam ezt a petíciót! Tisztelt Csörögi István, tisztelt Forum Hungary, ProVideo és kedves rajongók!
Mint sok más Tolkien rajongó, én is őszintén meglepődtem, mikor 2012 decemberében, A hobbit trilógia első részének kezdetén, Bilbó nem A Gyűrűk Urában megszokott hangján kezdte meséjét: "Drága Frodóm..."
Főként azután ért váratlanul és fájdalmasan ez a felfedezés, hogy az első előzetes még Makay Sándor hangjával indult.
Ian Holm és Makay Sándor 
Makay Sándor feledhetetlen munkája, amivel rengeteg újabb réteget adott Zsákos Bilbó karakterének, hihetetlen mértékben növelte
A Gyűrűk Ura trilógia amúgy is zseniális szinkronját. Tökéletes párosítás, mely igazán szerethetővé tette a figurát.

Én egy ideig nem is voltam képes a filmre koncentrálni, mert csak ez járt a fejemben: "Mi történhetett Makay Sándorral?" Mikor hazaértem azonnal felnéztem néhány blogra és fórumra. Azt tapasztaltam, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki nagyot csalódott és kezdett el aggódni a színész egészsége felől, hiszen mi más okozhatná egy ilyen ikonikus párosítás megtörését, mint valamilyen egészségügyi probléma. Most azonban megnyugtatok mindenkit: nem ez volt a probléma.
Szerencsére ismerem a Művész úr egy hozzátartozóját, és ő elmesélte nekem, mi történt: Mint minden szuperprodukció szinkronjának készítésénél, itt is azt kérte a stúdió, hogy a szinkronstúdió vegyen fel próbaanyagot több színésszel, és küldje el. Ők pedig (valószínűleg számítógéppel) megállapították, hogy Fodor Tamás hangja jobban illik Ian Holmhoz, mint Makay Sándoré. Ő szerette volna megcsinálni, de alulmaradt egy olyan versenyben, melyet már több, mint egy évtizede megnyert!
Azt nem tudni, hogy a szinkronstúdió mulasztotta-e el csatolni azt a megjegyzést, hogy már két filmben Őt hallottuk (és szerettük meg) Bilbóként, vagy a filmstúdió nem foglalkozott ezzel a ténnyel, de talán még nem késő helyrehozni a hibát, ha hallatjuk a hangunkat!
A különféle videók és bejegyzések hozzászólásait olvasva számtalanszor találkoztam a "petíció kell" és a "vissza a régi hangot" kifejezésekkel, így hát ezzel az indítványozással szeretnék mindenkinek lehetőséget adni, hogy kifejezhesse a véleményét.
Természetesen a petíció nem Fodor Tamás Művész úr ellen szól, hanem Makay Sándor mellett. Ha múlt nyáron ennyien megmozdultunk és kiálltunk Gandalfért és Bács Ferencért, talán most is tehetünk valamit!
Az IMDB szerint az öreg Bilbó az elkövetkező két filmben is szerepelni fog, és az első rész bővített változatának DVD/BD kiadása is megérkezik hozzánk (előreláthatólag ősszel). A Gyűrűk Ura esetében is átdolgozásra, bővítésre került a szinkron, mikor a rendezői változat megjelent, így még lesz egy lehetőség kijavítani azt a Váratlan utazás esetében is.
Ezúton szeretnénk kérni Csörögi István szinkronrendező urat, a forgalmazót, és mindenkit, akinek szava van az ügyben, hogy tegyen valamit Bilbó eredeti magyar hangjáért, azért, akit mindannyian megszerettünk.  
Üdvözlettel: Aradi Gergely

2013. július 19., péntek

Peter Jackson a forgatásokról és a ComicCon-ról

    Peter: "Mielőtt belekezdenék, szeretnék valamit mondani az idei ComicCon-ról a rajongóknak...Pár nappal ezelőtt elmondtam a Warner Bros-nak: Nem állok készen arra, hogy az idei ComicCon-on valami újat mutassak a Smaug Pusztaságából. Ennek több oka is van...Még mindig forgatunk, és ez így lesz a ComicCon alatt is. Megvitattuk, hogy melyik színészeket küldjük el San Diego-ba, de az igazság az, hogy egyik sem ér rá. És én sem mehetek. Ezek után arra gondoltunk, hogy felvennénk pár üzenetet, és lenne egy klassz klippünk. De az az igazság, hogy nagyon lefoglalnak a forgatások, és egy héten hat napot dolgozok a felvételek befejezése érdekében. Ez az utolsó forgatás, fantasztikusan zajlik, remek filmek lesznek. Most visszamegyünk forgatni tovább. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a következő két film fantasztikus legyen. Az év közben biztos hogy többet láthattok a filmből, csak nem az idei ComiCon-on."


Peter Jackson forgatás közbe
San Diego ComicCon